Wysłany: Sob Sty 30, 2010 11:54 pm Lepszy aparat czy lepszy obiektyw?
Witam, zdecydowałem się na zakup pierwszej lustrzanki i ze względu na ograniczony budżet mam mały dylemat, a mianowicie czy kupić lepszy aparat np. Canon 450D/Nikon D5000 z kit-owym obiektywem czy kupić tańszy i teoretycznie gorszy aparat Canon 1000d/Nikon D3000 i dołożyć do lepszego obiektywu. Z jednej strony łatwiej w późniejszym czasie łatwiej wymienić obiektyw na lepszy niż aparat, ale z drugiej strony po co płacić na starcie za obiektyw który prawdopodobnie z czasem będę chciał zmienić. Czy jednak radzicie amatorowi jak mi zakup aparatu ze standardowym obiektywem do rozpoczęcia zabawy z fotografią. Z góry dziękuje za rady i proszę o wyrozumiałość.
wez canona. Ostatnio troche porobilem 450d i bardzo pozotywnie mnie zaskoczyl. 1000d to taki okrojony 450d lub 500d, nie pamietam. Tak czy inaczej, na poczatek canon bedzie lepszy
_________________ D2h | D700 | MB-D10 | T 17-35/2.8-4 | N 35/2 | N 50/1.4 | N 80-200/2.8 | SB600
portfolio | blog
Hej, wciaz jestem przed zakupem, juz bylem zdecydowany na 450d z tym kit-em, ale ostatnio bawilem sie sie kolegi 1000d i troche sie rozczarowalem ogniskowa, wiedzialem ze to tylko 55mm ale nie sadzilem ze to az tak malo. Teraz zastanawiam sie czy nie lepiej dolozyc i nie duzo drozej kupic nikona d5000 tez z kit-em ale 18-105, poza wada fabryczna podobno dobry aparat i obiektyw bardziej uniwersalny za stosunkowo niewielkie pieniadze, co sadzicie? pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum