Wysłany: Wto Sie 11, 2009 1:35 pm Zenit 12XP - diody światłomierza migają cały czas.
Witam
Jakiś czas temu kupiłem aparat Zenit 12XP. Wczoraj zauważyłem, że diody w wizjerze mimo tego, że spust nie jest wciśnięty, czasami sobie pomrugują. Nie chcę wymieniać baterii co tydzień ;(
Chciałbym się dowiedzieć czy możliwa jest naprawa tego we własnym zakresie. Jeśli tak to bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki.
raczej we własnym zakresie nie naprawisz chyba ze odlutował się jakiś kabelek prowadzący od światłomierza do diod
ale wątpię jak bez wciskania pala ci się diody to albo był zamoknięty światłomierz albo po prostu siadł jego układ
Gdyby siadł układ to by w ogóle nie działał. Zauważyłem też że jak diody przestaną się świecić i zmieni się wtedy czułość kliszy to znów się zaświecają. Nie świecą w ogóle (tzn bez wciśniętego spustu) gdy wyjadę pokrętłem czułości poza skalę.
Czasami (gdy nie święcą ciągle) lekko mrugną gdy dotknę spustu. No i gasną całkowicie jak kilka razy uruchomię podgląd głębie/włączę światłomierz.
naprawa będzie kosztowała więcej niż kupno kolejnego na allegro ale będziesz miał po naprawie pewność że mierzy poprawnie
jednak zamiast jechać na zenicie proponowałbym kupic starego analogowego canona np 500 czy 500n do tego adapter M42 i mieć dużo lepszą funkcjonalność oraz lepsze pomiary i wieksze pole krycia na wizjerze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum