Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogólne prawidła
Autor Wiadomość
Sagilaczi 
Początkujący

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 8:01 pm   Ogólne prawidła

Planuję kupno k100d. Dlaczego tak, dlaczego nie - proszę napisać szanownych znających się na walorach technicznych forumowiczów, czy pentax dobry, czy pentax "a fe". Zależy mi na tanich szkłach, silniku af w body i niskiej cenie body + kit. Wypadło na tą markę.

marcinmorawiec 
Uzależniony!

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 11:30 pm   

Jeśli używasz sprzętu kulturalnie, to znaczy w miarę o niego dbasz, to wybór jak najbardziej w porządku.
tanie szkła to ewidentna zaleta, ja w ciągu roku uzbierałem kilkanaście, na co w jakimkoliwek innym systemie nie mógłbym sobie pozwolić.
Sam sprzęt ma swój potencjał.

Ja polecam, chyba że masz zamiar naprawdę intensywnie eksploatować ten sprzęt, wtedy bym się zastanowił...

zapraszam wszystkich digartowiczów:
http://www.digart.pl/grupy/5798/Forum_Fotoexpert/

Yes, yes, you're gonna lose that girl
You'll be the lonely one.

Mike Pt47-112 
Fotomaniak

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 10:57 pm   

Witam. Mam nadzieję, że Sagilaczi nie obrazi się jak podłącze się pod jego temat.

Marcinie, czy mógłbyś powiedzieć co miałeś na myśli mówiąc
marcinmorawiec napisał/a:
a polecam, chyba że masz zamiar naprawdę intensywnie eksploatować ten sprzęt, wtedy bym się zastanowił...

Co rozumiesz pod stwierdzeniem "intensywnie eksploatować" - robić dużo zdjęć, czy fotografować w trudnych warunkach np. wysoka wilgotność?

Pozdrawiam
M.A.

marcinmorawiec 
Uzależniony!

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 11:13 pm   

Mike Pt47-112, może z autopsji:

-12 miesięcy i blisko 60 tysięcy zdjęć
-używanie w różnych warunkach
-skrajnie ciepłe
-skrajnie zimne
-bardzo wilgotne
--mokre wręcz :)
-używany w miejscach o wysokim zapyleniu
-narażony na wstrząsy, uderzenia... (wielokrotnie)
-nie czyszczony w żaden profesjonalny czy też mega sterylny sposób...
-rdzewieje!

-kilkakrotnie był zaparowany od wewnątrz (wyświetlacze)
-były momenty kiedy wogóle się nie chciał włączyć
-bywało tak że "pływał w wodzie" (słonej)
-aktualnie ma duże problemy z włączaniem się, traci napięcie i notorycznie sygnalizuje brak prądu w max naładowanych bateriach

Serwis Pentaxa nie był w stanie nic z nim zrobić, tylko i wyłącznie go wyczyścili... w dodatku opisali to jako naprawęa nie objętą gwarancją i wystawili stosowną fakturę...

Jestem świadom że troszkę przesadzam, k100 to ewidentnie nie jest aparat do takiego użytkowania jakie ja praktykuję, no ale cóż... może są też tacy szaleńcy jak ja, i tych właśnie ostrzegam... :)

Mike Pt47-112 
Fotomaniak

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 9:10 am   

marcinmorawiec dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przyznam się szczerze po takiej "rekomendacji" i problemach jakie opisałeś będę musiał się jeszcze trochę zastanowić nad zakupem.

marcinmorawiec 
Uzależniony!

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 9:40 am   

Mike Pt47-112,
nie chcę psuć pentaxowi opinii, ale akurat k100d w warunkach w jakich ja jestem zmuszony go używać nie sprawdził się w 100%, jednak są ludzie, którzy bardziej dbają o sprzęt i pewnie takich problremów uniknęli...

epicure 
Moderator

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 10:04 am   

-12 miesięcy i blisko 60 tysięcy zdjęć
-używanie w różnych warunkach
-skrajnie ciepłe
-skrajnie zimne
-bardzo wilgotne
--mokre wręcz :)
-używany w miejscach o wysokim zapyleniu
-narażony na wstrząsy, uderzenia... (wielokrotnie)
-nie czyszczony w żaden profesjonalny czy też mega sterylny sposób...
-rdzewieje!

-kilkakrotnie był zaparowany od wewnątrz (wyświetlacze)
-były momenty kiedy wogóle się nie chciał włączyć
-bywało tak że "pływał w wodzie" (słonej)
-aktualnie ma duże problemy z włączaniem się, traci napięcie i notorycznie sygnalizuje brak prądu w max naładowanych bateriach

Ciekaw jestem który sprzęt poniżej 5000 zł przetrwa takie warunki? A Pentax K100D kosztuje 1700 zł.

LukD 
Idzie jak burza
z piskiem opon

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 10:21 am   

ale akurat k100d w warunkach w jakich ja jestem zmuszony go używać nie sprawdził się w 100%, jednak są ludzie, którzy bardziej dbają o sprzęt i pewnie takich problemów uniknęli...

Potwierdzam.
Mój ma 10 miesięcy i 15k na liczniku, użytkowany kulturalnie ale nie pedantycznie.
- używany w upale takim, jaki jest w sierpniu na Chorwacji
- używany w warunkach polskiej zimy
- raz czy dwa zmókł na deszczyku
- raz zaparował wewnątrz
- kilka razy torba z aparatem mi upadła lub uderzyła o twardy przedmiot
- matryca czyszczona gruchą i patyczkami do uszu, raz podjęta próba czyszczenia odkurzaczem

Objawy:
- pierścień ostrości kita chodzi ciężej niż za nowości
- dwukrotnie z powodu paprochów w wizjerze musiałem wyciągać matówkę do czyszczenia
- dwa mało widoczne paprochy pod filtrem IR, nie do wyczyszczenia bez demontażu aparatu
- poza tym jak nówka

Pozdrawiam

Pentax K100D + kit 18-55 + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty

Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.

briho 

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 1:26 pm   Re: Ogólne prawidła

Sagilaczi napisał/a:
Planuję kupno k100d. Dlaczego tak, dlaczego nie - proszę napisać szanownych znających się na walorach technicznych forumowiczów, czy pentax dobry, czy pentax "a fe".

Dziwnie postawione pytanie. Skoro planujesz zakup K100D to zakładam, że coś już o tym aparacie wiesz. Poza tym nie można napisać, że jeden aparat jest "fe", a inny nie jest "fe". W cenie do 2000 zł w zasadzie każda lustrzanka ma podobne możliwości, a różnią się szczegółami. Zależy co komu potrzebne. Skoro zamierzasz korzystać z manualnych, tanich szkieł to tylko Pentax. W żadnym innym systemie nie ma takiego wyboru, a już na pewno nie w tak niskich cenach. A co do tego co koledzy wyżej pisali - ja aż tak mocno aparatu nie eksploatuję, no ale zdarzało mi się fotografować na jakichś "bagnach", w dużym upale, czy deszczu. Poza tym aparat bardzo często był wożony przeze mnie na rowerze i narażony na wstrząsy. Do tej pory (po 4 miesiącach) wygląda praktycznie jak nówka. Nie wiem jak będzie za rok. Ale jeśli chcesz naprawdę solidny korpus, to może warto dołożyć do K10D.

Sagilaczi 
Początkujący

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 2:04 pm   

Można napisać. Nikon D40 jest fe i w ogóle cały nikon jest fe, bo robi z ludzi frajerów i wycofuje ze sprzedaży D50, żeby opchnąć tego swojego śmiecia.

A w pytaniu nie widzę nic dziwnego. To jasne, że wiem coś o aparacie, który zamierzam kupić, ale niektórzy tutaj orientują się dobrze w kwestiach technicznych aparatów i być może jest coś, czego pomimo interesowania się celem swego kupna nie wiem.

A tak w ogóle to nie prosiłem o filozoficzne wynurzenia, czy można napisać, że aparat jest fe, czy nie, ale o jakieś informacje o systemie Pentax, więc pierwszą część swojego posta mógłbyś sobie darować.

briho 

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 2:54 pm   

No widzisz, to mamy inne zdanie. Nikon D40 to nie jest zły aparat, ale po prostu okrojony z paru przydatnych funkcji. Niektórym to przeszkadza, innym nie będzie przeszkadzać. Ja D40 bym nie kupił, ale na pewno nie można napisać, że to jest "śmieć".
Sagilaczi napisał/a:

A tak w ogóle to nie prosiłem o filozoficzne wynurzenia, czy można napisać, że aparat jest fe, czy nie, ale o jakieś informacje o systemie Pentax, więc pierwszą część swojego posta mógłbyś sobie darować.

No ale jakie konkretnie informacje Cię interesują? Naprawdę wszystkie lustrzanki w tej cenie są do siebie podobne. Ja mogę tylko napisać dlaczego wybrałem K100D, a nie np. Canona D400:
- możliwość podpięcia tanich, manualnych obiektywów
- stabilizacja w body
- dobry "kit"
- bardzo dobry wizjer
- cena
- dobrze leżał mi rękach

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi