lakiluk666
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 6:45 pm Olympus E330
Niedawno zdecydowałem się na wymianę swojej poczciwej R1 wybrałem Olympusa E330.
Dzisiaj postanowiłem zrobić nim kilka zdjęć na długich czasach.
30s ISO 1600
15s ISO 1600
Zaobserwowałem, że w rogach prawy górny, prawy dolny (mocowania lustra prawdopodobnie) pojawiają się rozjaśnienia. Widoczne one są zarówna przy darku jak i przy zwykłej scenie. Czy w każdym olku z tej serii występuje taki problem. Przy czasie 5s i utrzymanym ISO 1600 już nie ma śladu po niechcianym zjawisku. Czy jest to tak jak podejrzewam sytuacja podobna do sony a100 gdzie przy długim czasie i wysokiej czułości element znajdujący się wewnątrz komory ulega nagrzaniu i zaczyna mieć wpływ na matryce. Bądź też nie jest ona prawidłowo wyciemniona.
Ostatnio zmieniony przez lakiluk666 Pią Gru 07, 2007 9:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Przepraszam, a do czego Ci 15 sekund przy iso 1600? To nie są ustawienia korzystne dla żadnego aparatu.
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
lakiluk666
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 11:25 am
Pytam o to z ciekawości ... gdyż nie wiem czy traktować to jako usterkę wymagającą wizyty w serwisie czy problem każdego aparatu tej serii. Z takich ustawień zazwyczaj nie korzystam choć czasami zdarza się robić zdjęcia na czasach ok 10s. z wykorzystaniem zewnętrznej lampy w całkowitych ciemnościach dla uzyskania ciekawych efektów. A wtedy to zjawisko może mieć wpływ. Szczególnie jeśli to już nie będą zdjęcia z zimnej matrycy.
po pierwsze moze dekielek nie jest idealnie dopasowany
dalej, jest dosc prawdopodobne, ze matryca sie mocno nagrzewa i wychodzi takie cos. Prawdopodobnie przy mniejszym ISO nie bedzie takich problemow, nawet przy dlugich czasach.
z tego co kojarze, to masz podglada na wyswietlaczu lcd, a wtedy matryca pracuje i nagrzewa sie, wiec jest mozliwe, ze problem jest rowniez tym spowodowany
_________________ D2h | D700 | MB-D10 | T 17-35/2.8-4 | N 35/2 | N 50/1.4 | N 80-200/2.8 | SB600
portfolio | blog
lakiluk666
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 3:56 pm
To nie wina dekielka ... a widoczne jest to nawet na zwykłym zdjęciu przy tym samym czasie. Interesuje mnie to tak jak wspomniałem dlatego bo nie wiem czy jest normalnym zjawiskiem. Sprzęt jest nowy prosto ze sklepu from USA, na gwarancji światowej.
A właśnie. Czy te zdjęcia były robione z podglądem na żywo? Jeśli tak, to z jakim: A czy B? A jeśli z A, to czy zasłoniłeś kurtynę wizjera, żeby nie wpadało przez niego światło? Możliwe, że tu tkwi problem, ale wydaje mi się, że wybierając maksymalny czas i maksymalną czułość osiągnąłeś po prostu granice możliwości matrycy.
jest to efekt nagrzewania się matrycy i jest to normalne przy tak długich czasach
_________________ E-500+14-45,40-150
lakiluk666
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 3:58 pm Ciąg dalszy ...
Witam
W ciągu dalszego użytkowania aparatu zaobserwowałem kolejne nieciekawe zjawisko. W przypadku gdy wykonuję zdjęcia przy oświetleniu żarowym (czułość ISO 800 np) szum przybiera postać pasów poziomych przechodzących wzdłuż niektórych części fotografii są one błękitne. Podobne zjawisko jak falowanie gdy z wykorzystaniem kamery prowadzimy podgląd urządzenia typu telewizor o niezgodnej częstotliwości odświeżania.
Miał ktoś styczność z czymś takim ?
To jest banding. To jest zjawisko, którego trudno uniknąć. W lepszych matrycach pojawia się rzadko, w gorszych częściej. Zajrzyj na forum Olympusa (www.forum.olympusclub.pl) i popytaj innych użytkowników E-330, czy też u nich banding występuje na ISO 800. Jeśli nie, to skontaktuj się z serwisem. Jeśli tak, no to już niestety nic z tym nie zrobisz - pozostaje tylko usunięcie tego zjawiska programowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum