Aparaty cyfrowe instrukcje obsługi kamery cyfrowe forum fotograficzne
 Aparaty cyfrowe  Galeria    Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Standardowy obiektyw - jako uzupełnienie 70-300VR
Autor Wiadomość
slon 
Junior Admin

Wysłany: Sob Lut 14, 2009 6:21 pm   

i po klopocie :smile: nawet zdazysz z prezentem dla Siebie :grin:

Mekano 
Początkujący

Wysłany: Sob Lut 14, 2009 10:09 pm   

slon napisał/a:
i po klopocie :smile: nawet zdazysz z prezentem dla Siebie :grin:

Po obiektyw pójdę jednak w tygodniu, ale fajnie, że w końcu wybrałam. :)
A z szerokiego kąta co polecisz? Sigme 10-20 czy Tokine 12-24?
Jest jeszcze Nikon 12-24 (?) tylko, że jego cena zmusza do głębszego zastanowienia.. :)
Pytam tak na przyszłość, żeby się mniej więcej zorientować na co zwracać uwagę.. :razz:

slon 
Junior Admin

Wysłany: Sob Lut 14, 2009 10:24 pm   

mialem nikkora. Swietne szklo pod kazdym wzgledem. Uzywalem do reporterki, chociaz jakis krajobraz z raz chyba robilem. Swietne kolory, kontrast, ostrosc. Wart swojej ceny (mowie o uzywanym, bo cena nowego to pomylka :grin: )

sigma 10-20 to typowo krajobrazowe szklo. Ladnie pracuje pod swiatlo. No i te 10mm to naprawde szeeeeroko :mrgreen: Dosc ciemna wiec statyw mile widziany

tokinie blizej do nikkora. Co prawda ma duzy problem z aberracjami, ale ma stale swiatlo i jest calkiem ostra na pelnej dziurzu (podobno z roznymi egzemplarzami roznie bywa). Pod swiatlo jest gorsza od sigmy i nikkora

zalezy czy chcesz sklo typowo do krajobrazu, czy troche bardziej uniwersalne. Pierwszy przypadek to sigma, drugi nikkor/tokina. Oczywiscie sigme rowniez mozesz uzywac do reportazu, nikt Ci tego nie zabroni. Tak samo jak nikkora czy tokine do krajobrazu :grin:

Mekano 
Początkujący

Wysłany: Sob Lut 14, 2009 10:49 pm   

hm.. dzięki slon, za tak szczegółowe i wyczerpujące informacje, co do szerokiego kąta to właśnie nie jestem zdecydowana czy na pewno jest mi on tak bardzo potrzebny, bo krajobrazy to ja i kitem ładne potrafię zrobić.. i jestem z nich bardzo zadowolona. :)

slon napisał/a:
mialem nikkora. Swietne szklo pod kazdym wzgledem. Uzywalem do reporterki, chociaz jakis krajobraz z raz chyba robilem. Swietne kolory, kontrast, ostrosc. Wart swojej ceny (mowie o uzywanym, bo cena nowego to pomylka :grin: )

No właśnie 850 euro, to faktycznie spory wydatek!

slon napisał/a:
sigma 10-20 to typowo krajobrazowe szklo. Ladnie pracuje pod swiatlo. No i te 10mm to naprawde szeeeeroko :mrgreen: Dosc ciemna wiec statyw mile widziany

tokinie blizej do nikkora. Co prawda ma duzy problem z aberracjami, ale ma stale swiatlo i jest calkiem ostra na pelnej dziurzu (podobno z roznymi egzemplarzami roznie bywa). Pod swiatlo jest gorsza od sigmy i nikkora

Więc jeśli chodzi o mój wybór, to była by głównie do widoczków i zawsze pod ostre światło, więc ta Tokina chyba odpada :wink: a jeżeli chodzi o Sigmę to widziałam z niej dużo ładnych zdjęć i pozytywnych opinii dlatego mnie zainteresowała, nie szkodzi że ciemna, w środku dnia przy temperaturze 30 stopni, nie widzę problemu bym korzystała jeszcze ze statywu.. :roll:
slon napisał/a:
zalezy czy chcesz sklo typowo do krajobrazu, czy troche bardziej uniwersalne. Pierwszy przypadek to sigma, drugi nikkor/tokina. Oczywiscie sigme rowniez mozesz uzywac do reportazu, nikt Ci tego nie zabroni. Tak samo jak nikkora czy tokine do krajobrazu :grin:

:grin:
Póki co zostanę przy tym co mam + to co wybrałam wyżej do moich zastosowań w zupełności starczy.. :grin: :razz:

Odpowiedz do tematu