gulasz, Chamiel, El_Chueco, luke48, zywczok6 - Dzieki za wizytę
luke48 - w tym przypadku nic nie kombinowałem z perspektywą - jest to panorama z 2 zdjęć pionowych. O obróbce już w tym wątku wiele pisałem. Tą fotkę obrabiałem może z 10 min ale raczej poniżej.
zywczok6 - 2 kadry na 24mm z 24-70/2,8. Praktycznie wszystkie zdjęcia miejskie robię tym szkłem - stałki w tym przypadku są niewygodne i niepraktyczne
ROOstry,siaful,greenshadow,romek,radogol - Dzieki wielkie za wizytę
Dwie nowe fotki, jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć większe to zapraszam na Rybnicki Festiwal Fotografii 27-29 marca to dni trwania festiwalu. 29 o godzinie 19 będzie można zobaczyć naszą pierwszą diaporamę.
W kwestii wyjaśnienia może 2 krótkie opisy do fot zaczerpnięte z naszej stronki
„Sklepy Cynamonowe” to tematyczna i stylistyczna kontynuacja „Ulicy Krokodyli”
z uwydatnieniem obsesyjnego dla Schulza motywu manekinów. Jest to nadrealny świat istot, które przedstawiając życie, zachowują przeciwną wszelkiemu życiu nieruchomość wyrazu. Postacie te, zdegradowane w swojej monomanii przez erotykę, zamieszkują masochistyczne miasto – witrynę sklepową. W rozumieniu Schulza są duchem uwięzłego w cielesności człowieka, który z podmiotu stał się przedmiotem. Jednakże manekiny z witryn sklepowych przy Ulicy Krokodyli symbolizują oprócz bezdusznej zmysłowości również nowoczesny komercjalizm, w którym znienawidzona nowoczesność staje się przedmiotem uwielbienia, a jej symbole – tandeta, lalki, manekiny – urastają do rangi fetyszy. Jak mówi Ojciec w „Traktacie”: „ Zachwyca nas taniość, lichota, tandetność materiału. To jest nasza miłość do materii jako takiej. Do jej puszystości i porowatości …”
A nad wszystkim unosi się surrealistyczny duch paryskich fotografii Eugene Atgeta.
77.In minor - Manekiny:
Wystawa „Tajemnica i melancholia ulicy" powstała z inspiracji sztuką surrealistów, w szczególności obrazami Georgio de Chirico i M.C. Eschera. Najważniejszym jej aspektem jest budowanie za pomocą środków fotograficznych nastroju tajemniczości i niepokoju. Atmosfera ta oparta jest na irracjonalizmie i projekcji marzeń sennych. Rzeczywistość na zdjęciach jest niby znana, są one czytelne, ale jednocześnie budzą niepokój, umysł widza zderza się z elementami tej fotografii, które wydają się być całkowicie obce jego rozumieniu i percepcji.
kto nie widział jeszcze w całoście tej wystawy to serdecznie zapraszam - fotografie warte dłuższego zastanowienia, między innymi fotografie Szymona - wszystkich, którzy będą w Warszawie do soboty włącznie zapraszam. W niedzielę niestety również Twoje yerzu, foty bedę musiał zdjąć
78 jestem pod wrazeniem
chcialbym sie keidys sam nauczyc tworzyc podobnie
a może warto stworzyć przy tym bedzie własny styl zobaczymy
na pewno mi sie podoba tego typu fotografia
_________________ 450D
+ 17-40 F4 L
+ 50 F1.4
+ 430 EXII
+ 18-55 IS
+ notoryczny brak czasu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum