Wysłany: Pią Sie 14, 2009 10:49 pm matik911- portrety do oceny :)
Witam! Jestem z Torunia mam 18 lat, fotografia interesuję się od jakiś 5 lat. Pierwszym moim aparatem był Sony DMC-P93A, pod koniec zeszłego roku zdecydowałem kupić Panasonica DMC-FZ50, trochę już go poznałem, więc nadszedł czas na kilka uwag od Was, szanowni Forumowicze! Pragnę zaznaczyć, że większość zdjęć robiona jest na pełnym manualu. Po sporej przerwie w portretowaniu, powróciłem do tego fachu, oto efekty...
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 3:47 pm
1. nieostre, przydałaby się drobne korekta w PS cieni pod oczami i niedoskonałości skóry.
2. nieostre, ale kadr całkiem ładny
3. ostre na liściach a powinno być na oczach.
Nie to żebym robił lepsze, ale te są mocno średnie.
Oto moja subiektywna opinia:
1. Jak ZLysy + widzę dziwny (zielonkawy?) odcień w kilku miejscach – na twarzy, szyi i włosach, nie podoba mi się. Białka oczu też wolę jak są białe. We włosach w centrum kadru są duże czarne plamy i te same włosy nieładnie zlewają się z pniem drzewa, który ma być przecież tłem. No i w końcu coś mi nie gra przy prawym brzegu (to chyba jest pień?) – albo wcale bym go nie pokazywał, albo więcej. Ale chyba wcale.
2. Przede wszystkim : OSTROŚĆ! Poza tym w kadrze powinno być widać jakieś uzasadnienie miny. Odczytuję ją jako wyraz zdziwienia i zaskoczenia czymś. Nie widać czym i dlatego otwarta buzia (na zdjęciu bezzębna) nie wygląda dobrze. A sam kadr fajny.
W 1 i 2 jak według mnie przesyciłeś kolory.
3. Jak dla mnie najlepsze z serii. Centralny kadr mi nie przeszkadza. Wady: zgadzam się z ZLysym (ostrość), poza tym znów włosy, zwłaszcza nad czołem, widzę jako bliskie czerni plamy i te półtora palca przy dolnym brzegu niepotrzebnie wlazło w kadr.
Rady: ostrość ustawiaj ręcznie, jeśli masz taką możliwość, starannie dobieraj miejsca do portretowania, zwracając uwagę na światło- unikaj silnego, mocno kontrastowego światła, dającego głębokie cienie.
Dodam na koniec, że kiedy próbuję robić portrety spontanicznie w zastanym świetle (zwłaszcza w słoneczny dzień), to bardzo często wychodzą mi z wadami podobnymi do tych, które właśnie wypunktowałem u Ciebie.
Ale może przesadzam i za bardzo się czepiam?
Pozdrawiam
dzięki za szczegółową ocenę, tego mi trzeba było! moim zdaniem nie jest za sroga, tylko uwidacznia błędy i aż chce mi się poprawiać to co zrobiłem źle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum