Witam serdecznie. Jestem tu nowy na tym forum i chciałbym wśród kolegów i koleżanek poruszyć pewien temat który od dawna mnie męczy ale zawsze brakuje czasu żeby go rozwinąć. Nie ma raczej wątpliwości co do jakości zdjęć robionych średniej klasy aparatem cyfrowym i aparatem 35 mm. Ja od dawien dawna robiłem zdjęcia Zenitem 122 i niestety z powodów ekonomicznych przesiadłem się na cyfrówkę. Czy macie jakiś sposób na to aby to nasze hobby było choć trochę tańsze. Mam tu na myśli archiwizację zdjęć , nie koniecznie na papierze a raczej nawet bym powiedział że na płycie CD było by lepiej. Zastanawiałem się nawet nad kupnem skanera ale jak na moje warunki zakup profesjonalnego to duży koszt a taki zwykły z przystawką nie sprawdza sie do tego celu. Napiszcie jak wy z tym sobie radzicie. Będę wdzięczny za każdą podpowiedz.
wiesz to zależy od priorytetów
kupiłem średni format
od kupna rolki 12klatek do pełnego skamu każdej odbitki TIFF 70MB plus 12x odbitka 15x15 wychodzi 200zł musiałem tez dokupic taczkę zeby komplet szkiełek wozić
chcesz mieć tanie hobby zacznij łowić ryby na wiklinową wędkę żyłka z konopii a haczyk ze spinacza - polecam bardziej pouczające niż fotografia
A pewnie 12 klatek b&W z 16 złoty kosztuje(rolka) ?
Ja ostatnio haselbladem 501 robiłem fotki - też fajna zabaweczka ;]
Na szczęście wywołanie miałem za free (papier , chemia , dostęp do ciemni) no i sam go dokonałem.
Na ilfordzie wszystko papier , film.
Ja lubię posiedzieć troszkę, narazie bawiłem się tylko b&w i nie mam bladego pojęcia o kolorze ale już niedługo zacznę przygode i z tym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum