Planuję kupno k100d. Dlaczego tak, dlaczego nie - proszę napisać szanownych znających się na walorach technicznych forumowiczów, czy pentax dobry, czy pentax "a fe". Zależy mi na tanich szkłach, silniku af w body i niskiej cenie body + kit. Wypadło na tą markę.
Jeśli używasz sprzętu kulturalnie, to znaczy w miarę o niego dbasz, to wybór jak najbardziej w porządku.
tanie szkła to ewidentna zaleta, ja w ciągu roku uzbierałem kilkanaście, na co w jakimkoliwek innym systemie nie mógłbym sobie pozwolić.
Sam sprzęt ma swój potencjał.
Ja polecam, chyba że masz zamiar naprawdę intensywnie eksploatować ten sprzęt, wtedy bym się zastanowił...
-12 miesięcy i blisko 60 tysięcy zdjęć
-używanie w różnych warunkach
-skrajnie ciepłe
-skrajnie zimne
-bardzo wilgotne
--mokre wręcz
-używany w miejscach o wysokim zapyleniu
-narażony na wstrząsy, uderzenia... (wielokrotnie)
-nie czyszczony w żaden profesjonalny czy też mega sterylny sposób...
-rdzewieje!
-kilkakrotnie był zaparowany od wewnątrz (wyświetlacze)
-były momenty kiedy wogóle się nie chciał włączyć
-bywało tak że "pływał w wodzie" (słonej)
-aktualnie ma duże problemy z włączaniem się, traci napięcie i notorycznie sygnalizuje brak prądu w max naładowanych bateriach
Serwis Pentaxa nie był w stanie nic z nim zrobić, tylko i wyłącznie go wyczyścili... w dodatku opisali to jako naprawęa nie objętą gwarancją i wystawili stosowną fakturę...
Jestem świadom że troszkę przesadzam, k100 to ewidentnie nie jest aparat do takiego użytkowania jakie ja praktykuję, no ale cóż... może są też tacy szaleńcy jak ja, i tych właśnie ostrzegam...
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 9:10 am
marcinmorawiec dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przyznam się szczerze po takiej "rekomendacji" i problemach jakie opisałeś będę musiał się jeszcze trochę zastanowić nad zakupem.
_________________ "Zainteresowanie lokomotywą parową to nie tylko 'choroba' wieku dziecięcego. Zapadają na nią i ludzie dojrzali." - Tomasz Roszak
Mike Pt47-112,
nie chcę psuć pentaxowi opinii, ale akurat k100d w warunkach w jakich ja jestem zmuszony go używać nie sprawdził się w 100%, jednak są ludzie, którzy bardziej dbają o sprzęt i pewnie takich problremów uniknęli...
-12 miesięcy i blisko 60 tysięcy zdjęć
-używanie w różnych warunkach
-skrajnie ciepłe
-skrajnie zimne
-bardzo wilgotne
--mokre wręcz
-używany w miejscach o wysokim zapyleniu
-narażony na wstrząsy, uderzenia... (wielokrotnie)
-nie czyszczony w żaden profesjonalny czy też mega sterylny sposób...
-rdzewieje!
-kilkakrotnie był zaparowany od wewnątrz (wyświetlacze)
-były momenty kiedy wogóle się nie chciał włączyć
-bywało tak że "pływał w wodzie" (słonej)
-aktualnie ma duże problemy z włączaniem się, traci napięcie i notorycznie sygnalizuje brak prądu w max naładowanych bateriach
Ciekaw jestem który sprzęt poniżej 5000 zł przetrwa takie warunki? A Pentax K100D kosztuje 1700 zł.
_________________ | www.epicure.pl | searching low for a higher truth |
Wiek: 33 Dołączył: 26 Wrz 2005 Posty: 652 Skąd: z Nowej Huty
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 10:21 am
marcinmorawiec napisał/a:
ale akurat k100d w warunkach w jakich ja jestem zmuszony go używać nie sprawdził się w 100%, jednak są ludzie, którzy bardziej dbają o sprzęt i pewnie takich problemów uniknęli...
Potwierdzam.
Mój ma 10 miesięcy i 15k na liczniku, użytkowany kulturalnie ale nie pedantycznie.
- używany w upale takim, jaki jest w sierpniu na Chorwacji
- używany w warunkach polskiej zimy
- raz czy dwa zmókł na deszczyku
- raz zaparował wewnątrz
- kilka razy torba z aparatem mi upadła lub uderzyła o twardy przedmiot
- matryca czyszczona gruchą i patyczkami do uszu, raz podjęta próba czyszczenia odkurzaczem
Objawy:
- pierścień ostrości kita chodzi ciężej niż za nowości
- dwukrotnie z powodu paprochów w wizjerze musiałem wyciągać matówkę do czyszczenia
- dwa mało widoczne paprochy pod filtrem IR, nie do wyczyszczenia bez demontażu aparatu
- poza tym jak nówka
Planuję kupno k100d. Dlaczego tak, dlaczego nie - proszę napisać szanownych znających się na walorach technicznych forumowiczów, czy pentax dobry, czy pentax "a fe".
Dziwnie postawione pytanie. Skoro planujesz zakup K100D to zakładam, że coś już o tym aparacie wiesz. Poza tym nie można napisać, że jeden aparat jest "fe", a inny nie jest "fe". W cenie do 2000 zł w zasadzie każda lustrzanka ma podobne możliwości, a różnią się szczegółami. Zależy co komu potrzebne. Skoro zamierzasz korzystać z manualnych, tanich szkieł to tylko Pentax. W żadnym innym systemie nie ma takiego wyboru, a już na pewno nie w tak niskich cenach. A co do tego co koledzy wyżej pisali - ja aż tak mocno aparatu nie eksploatuję, no ale zdarzało mi się fotografować na jakichś "bagnach", w dużym upale, czy deszczu. Poza tym aparat bardzo często był wożony przeze mnie na rowerze i narażony na wstrząsy. Do tej pory (po 4 miesiącach) wygląda praktycznie jak nówka. Nie wiem jak będzie za rok. Ale jeśli chcesz naprawdę solidny korpus, to może warto dołożyć do K10D.
_________________ ---PENTAX K100D + kit 18-55 + Tamron 70-300 Di LD + Pentax SMC M 50 1.7 + drobne klamoty--- Moja galeria:http://www.briho.webd.pl/galeria
Można napisać. Nikon D40 jest fe i w ogóle cały nikon jest fe, bo robi z ludzi frajerów i wycofuje ze sprzedaży D50, żeby opchnąć tego swojego śmiecia.
A w pytaniu nie widzę nic dziwnego. To jasne, że wiem coś o aparacie, który zamierzam kupić, ale niektórzy tutaj orientują się dobrze w kwestiach technicznych aparatów i być może jest coś, czego pomimo interesowania się celem swego kupna nie wiem.
A tak w ogóle to nie prosiłem o filozoficzne wynurzenia, czy można napisać, że aparat jest fe, czy nie, ale o jakieś informacje o systemie Pentax, więc pierwszą część swojego posta mógłbyś sobie darować.
No widzisz, to mamy inne zdanie. Nikon D40 to nie jest zły aparat, ale po prostu okrojony z paru przydatnych funkcji. Niektórym to przeszkadza, innym nie będzie przeszkadzać. Ja D40 bym nie kupił, ale na pewno nie można napisać, że to jest "śmieć".
Sagilaczi napisał/a:
A tak w ogóle to nie prosiłem o filozoficzne wynurzenia, czy można napisać, że aparat jest fe, czy nie, ale o jakieś informacje o systemie Pentax, więc pierwszą część swojego posta mógłbyś sobie darować.
No ale jakie konkretnie informacje Cię interesują? Naprawdę wszystkie lustrzanki w tej cenie są do siebie podobne. Ja mogę tylko napisać dlaczego wybrałem K100D, a nie np. Canona D400:
- możliwość podpięcia tanich, manualnych obiektywów
- stabilizacja w body
- dobry "kit"
- bardzo dobry wizjer
- cena
- dobrze leżał mi rękach
_________________ ---PENTAX K100D + kit 18-55 + Tamron 70-300 Di LD + Pentax SMC M 50 1.7 + drobne klamoty--- Moja galeria:http://www.briho.webd.pl/galeria
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum